alkool

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

alkool m. sh. -

  1. Lëng pa ngjyrë, që avullohet e ndizet shpejt dhe që nxirret nga distilimi i verës, i lëngjeve të frutave të ndryshme, nga drithërat etj. e përdoret në mjekësi, në industri etj. Alkool i pastër (i çnatyruar). Alkool rrushi (misri...). Fabrikë (punishte) alkooli. Llambë me alkool. Fërkoj (pastroj) me alkool.
  2. kryes. sh. kim. Bashkime organike, që dalin nga hidrokarburet duke zëvendësuar një a disa atome të hidrogjenit me grupin prej një atomi oksigjeni e një hidrogjeni. Alkool parësor (dytësor). Alkool druri. bised. Pije e fortë dehëse. Dëmet e alkoolit. Pi alkool.[1]


Në gjuhët tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0