bathë

Nga Wiktionary
Shko tek: lundrim, kërko

Shqip[redaktoni]

Bathë f.sh.bot. -

  1. Bimë barishtore njëvjeçare, me gjethe pak të trasha, me lule të bardha në manushaqe e me një pikë të errët në petla, e cila mbillet për të pasuruar tokën me azot dhe për bishtajat e kokrrat; bishtajat dhe kokrrat e kësaj bime, që përdoren për ushqim. Bathë kokërrvogël. Bathe të njoma (të thata). Ndryshku i bathës. Gjellë me bathë. Miell bathe. Mbjell bathë.
  2. krahin. Fasule. Bathë qorre.
  • Bathë e mbirë në udhë njeri i vetëm, njeri pa prindër dhe pa vëllezër e motra, njeri pa njeri; jetim. Si batha shtatëjavëshe mospërf. jo shumë i vjetër; i papjekur. I humbi batha u hutua, e humbi fillin. I ndaj bathët shih te ndaj. U ngopa me bathë u mërzita nga një gjë e përsëritur dhe bajate. Shtie me bathë tall. i merr me mend gjërat, hedh fall. Siç duken (siç tregojnë) bathët me sa duket, siç tregojnë shenjat. S'i ka bathët mirë (të mbara) nuk i ka punët në rregull. Bathë, bathë, po një kokërr të njëjtën gjë po na thotë, sa herë po ajo gjë përsëritet. Janë një bathë e një kokërr janë njësoj, janë brumë i një mielli, si njëri edhe tjetri. Ishin bathët të numëruara ishte e shtrënguar ekonomia e shtëpisë, ishin të kufizuara mundësitë. Bathë ka ngrënë e bathë mollois (bathë ka parë e bathë tregon) mospërf. ka pak përvojë nga jeta, aq di e aq thotë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - bean
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht - fava
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0