fasule

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

fasule f. bot.

  1. Bimë barishtore njëvjeçare, me kërcell të gjatë, të hollë e përdredhës, me gjethe në trajtë zemre, që mbillet për bishtajat dhe për kokrrat e saj; bishtajat ose kokrrat e kësaj bime, që përdoren për ushqim; groshë. Fasule të njoma (të thata). Fasule e bardhë. Fasule cipë hollë (cipëtrashë). Fasule hamullore. Kokrra fasuleje. Miza e fasules. zool. Mish me fasule. Mbledh (shkoq) fasulet.
  • Humbi si fasulja në vegsh humbi pa gjurmë, s'u pa më. Nuk me ftohen fasulet thjeshtligj. nuk shqetësohem fare për diçka, nuk me prishet puna, nuk me ftohet pilafi.

Në gjuhët tjera[redaktoni]