alken

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

alken

  1. Alkenët janë të përbëra prej C dhe prej H ngjajshëm si alkanët. Alkenët janë hidrokarbure të pangopura , të cilat kanë karakteristike lidhjen dyfishe C=C dhe formulë të përgjithëshme CnH₂n dhe për radikalet e tij CnH₂n-₁.

Përfaqësuesit e alkanëve gjinden te disa produkteve si gazi , nafta , në përbërjen e fryteve dhe ndihmojnë në pjkjen e tyre ,në përbërjen e karrotës etj.

Shqiptimi[redaktoni]

Të gjitha alkanet marrin prapashtesa EN dhe duke ja shtuar emrave të numrave greko-latin psh : meten , eten , propen etj. Kurse për radikalet prapashtesë ENIL psh :metenil , etenil , propenil etj .

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Shiko edhe[redaktoni]

[në wikipedia]


Referencat[redaktoni]