alkan

Nga Wiktionary
formula strukturale e alkaneve

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

alkan

  1. Alkanët janë të përbëra prej C dhe prej H .Alkanët janë hidrokarbure të ngopura , të cilat kanë karakteristike lidhjen njëfishe C-C dhe formulë të përgjithëshme CnH₂n+₂ dhe për radikalet e tij CnH₂n+₁. Përfaqësuesit e alkanëve gjinden si përbërje kryesore e disa produkteve si gazi nëntëkësor , nafta , katrani i qymyrgurit etj .

Shqiptimi[redaktoni]

Të gjitha alkanet marrin prapashtesa AN dhe duke ja shtuar emrave të numrave greko-latin psh : metan , etan , propan etj. Kurse për radikalet prapashtesë IL psh :metil , etil , propil etj .

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Shih edhe[redaktoni]

[në wikipedia]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Referencat[redaktoni]