karbon

Nga Wiktionary

KARBON m.

  • 1. kim. Element kimik, jometal, që gjendet në natyrë i lirë ose në të gjitha lëndët organike (simboli C). Karbon radioaktiv. Çelik me karbon. Oksid karboni gaz i përbërë nga karboni dhe oksigjeni, pa ngjyrë, pa shije, helmues, që digjet lehtë. Sulfuri i karbonit lëng pa ngjyrë, helmues, me erë si të vezës së prishur, që avullohet shpejt.
  • 2. Laps i zi që përdorin piktorët për vizatime. Vizatim me karbon.
  • 3. në ~E, ~ET tek. Elektrodë qymyri (në aparatet kinematografike).
  • Letër karboni letër e lyer me bojë që përdoret zakonisht në daktilografi për të shtypur një shkrim në disa kopje.