aheng

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

aheng m.sh.bised.

  1. Argëtim me saze dhe me këngë e valle popullore, zakonisht në raste gëzimifamilje; përmb. sazet popullore.
    Këngë ahengu. Bëj (hap, ngre) aheng. Shkoi për aheng. Mori aheng për dasmë.
  2. (keq.) Dëfrim i shthurur me të pira të tepruara e me rrëmujë.
  3. (muz.) Tërësia e këngëve dhe e melodive popullore, që këndoheshin e luheshin në raste dëfrimesh dhe që nuk përfshinin këngët rituale e gojëdhënore.
    Ahengu shkodran. Këngë ahengu.
    Dasmë pa aheng punë së cilës i mungon gjëja kryesore, gjellë pa kripë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - feast
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elekronik shpjegues FESH 1.0