Jump to content

shtet

Nga Wiktionary

Shqip

[redaktoni]

Emër

[redaktoni]

shtet m.

  1. Organizatë politike e klasës sunduese të një vendi, e cila ka për qëllim të mbrojë interesat e kësaj klase dhe rendin ekzistues, nga klasat e forcat kundërshtare brenda vendit dhe nga armiqtë e jashtëm. Shtet socialist. Shtet borgjez (kapitalist, feudal, feudalo-borgjez, skllavopronar). Shtet i klasës punëtore. Shteti i diktaturës së proletariatit. Kryetari i shtetit. Burrë shteti. Banka e shtetit. Pasuri e shtetit. Dyqanet e shtetit. Plani i shtetit. Shuarja e shtetit.
  2. Vendi që ka një organizatë të tillë. Shteti shqiptar. Shtet i lirë (i pavarur, i fuqishëm). Shtet federativ. Shtet asnjanës (ndërluftues). Shtet policor (fashist). Shtetet e mëdha (të vogla). Shtetet e Ballkanit. Flamuri i shtetit.
  3. Njësi territoriale-administrative me vetëqeverisje të brendshme në disa vende borgjeze me organizim federativ. Shteti Nevada (në SHBA). Shteti Kerala (në Indi).
  4. vjet. Gjendje. Shtet rrethimi. Shtet lufte.
  • Grusht shteti shih te GRUSHT,~I. Kundërgrusht shteti shih te KUNDËRGRUSHT,~I. Provimet e shtetit provimet përfundimtare që jepen në mbarim të një shkolle të lartë për të marrë diplomën përkatëse