kimik

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Mbiemër[redaktoni]

kimik mb.

  1. Që lidhet me përbërjen e me ndërtimin e lëndëve, me vetitë e tyre dhe me shndërrimin e tyre në një lëndë tjetër; që ka të bëjë me kiminë. Element kimik. Ndryshime (shndërrime) kimike. Reaksion kimik. Analizë kimike. Formulë kimike paraqitja e përbërjes së molekulave të një lënde të thjeshtë ose të përbërë me anë të simboleve.
  2. Që shërben për të analizuar përbërjen ose ndërtimin e lëndëve, për të bërë eksperimente etj. Laboratori kimik.
  3. Që del me metodat e kimisë, që lidhet me përgatitjen e lëndëve të ndryshme me këto metoda. Prodhime kimike. Pleh kimik. Përpunimi kimik. Pastrimi kimik. Industria kimike.
  4. Që lidhet me përdorimin e prodhimeve industriale me metodat e kimisë për qëllime ushtarake. Armë (predhë, bombë) kimike. Luftë kimike.

Në gjuhët tjera[redaktoni]