athët

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Athët as -

  1. Që është pak i thartë e që të mbledh gojën, gjysmë i thartë. Mollë (kumbull) e athët. Lëpjetë e athët. Gjellë e athët. Verë e athët. Shije e athët.
  2. Që ka një erë si të thartë e të pakëndshme, që të shpon a të djeg hundët. Erë e athët. Tym i athët.
  3. Që është me të ftohtë të hidhur, që të than (për motin). Kohë e athët. Dimër i athët.
  4. fig. Që është pak si i ashpër dhe i papëlqyeshëm, i tillë që nuk të vjen mirë kur e dëgjon; i thartë, i pakëndshëm. Fjalë të athëta. I athët nga goja.
  5. fig. Që nuk duron ta prekësh, zemërak, idhnak, i ashpër (për njerëzit). Djalë i athët.
  • ndajf. - Në mënyrë jo to këndshme, thartë, hidhur; pak si ashpër. Më erdhi athët. I foli athët.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Anglisht
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht
Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0