Jump to content

ani

Nga Wiktionary

Ani bised -

I. ndajf.

  1. Pastaj, më vonë. Të mbarojë punë, ani të dalë.
  2. si fj. ndërm. Nuk ka gjë, s'prish punë, paçka. Ani, do të pres. Ani se nuk erdhi.

II. pj. Përdoret zakonisht përpara disa përemrave e ndajfoljeve, për të treguar me ironi dikë a diçka që nuk besohet se mund të jetë i tillë a e tillë ose që shihet me mospërfillje; edhe, pale. Ani kush! Ani qysh! Ani si! Ani kur!

III. pasth. Përdoret në krye të vargjeve në këngët popullore si thirrje dhe si mjet plotësues poetik, ashtu si edhe; hajde, hej, e po. Ani mora rrugën, nëno, për në Pukë! Ani ç`paska qafën si gastare![1]

Etimologjia

[redaktoni]

Prononcimi

[redaktoni]

Sinonime

[redaktoni]

Antonime

[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse

[redaktoni]

Në gjuhë tjera

[redaktoni]

Anglisht
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Austrishte
Rumanisht

Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat

[redaktoni]
  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0