ajkë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

ajkë f.

 1. Shtresë e yndyrshme që zë përsipër qumështi pasi e ziejmë dhe e lëmë në një enë; shtresë e trashë që zë përsipër një gjellë ose një lëng kur e ziejmë.
  Ajkë e trashë. Ajka e qumështit (e gjellës, e kafesë). Kos me ajkë. Gjellë (kafe) me ajkë. Zë (vë) ajkë. I marr (i heq) ajkën.
 2. (fig.) Pjesa më e mirë, pjesa me e zgjedhur; balli, lulja.
  Ajka e djemve (e burrave). Ajka e ushtarëve (e sportistëve). Ajka e popullit (e vendit).
 3. Lyra e leshit të palarë; djersë e yndyrshme në lëkurën e bagëtive dhe në flokët e njeriut.
  Ajka e leshit. Ajka e flokëve.
 4. përd. mb. Gjysmë i lëngshëm e si i yndyrshëm, i butë (për salcën, baltën etj.).
  E ka gojën ajkë është gojëmbël, flet butë. I rritur me ajkë qumështi i rritur me gjithë të mirat, në mes të të mirave. E shet shkumën për ajkë shih te shkumë ~a.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

 1. Fjalori elekronik shpjegues FESH 1.0