Zoti

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Shqip[redaktoni]

Zoti - fjalë në gjuhën shqipe me të cilën thirret krijuesi i gjithësis. Varësisht nga besimet fetare dhe pikpamjet e tyre fetare edhe kuptimet për krijuesin e gjithësisë ndryshojnë.

Po ashtu në gjuhën shqipe të ndikuar nga disa fe të cilat nuk e lejojnë predikimin e librave të tyre të shenjtë në gjuhët tjera për Zotin përdoren edhe terme tjera me të njëjtin kuptim si p.sh.: Allahu.

Natyrisht që përdorim i termit Allahu lë të kuptojë edhe botë kuptimet fetare mbi krijuesin e gjithësisë dhe për këtë preferohet përdorimi i termit Allahu për termin e gjuhës shqipe Zoti.

Po ashtu në gjuhën shqipe për të njëjtin kuptim përdoren edhe terme tjera si: natyra, perëndia dhe gjithësia

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - God
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte: Jumala
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Austrishte
Rumanisht

Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

http://sq.wikipedia.org/wiki/Zoti