Jump to content

kriminologjia

Nga Wiktionary
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

kriminologjia f.

  1. pjesë e Sociologjisë është studim i krimit si fenomen shoqëror, përfshirë këtu shkaqet dhe pasojat e krimit, sjelljes kriminale, si dhe zhvillimin dhe ndikimin e ligjeve. Hulumtimet në kriminologji përdorin metoda shkencore për të testuar hipotezat dhe rrjedhimisht për të zhvilluar teoritë që ndihmojnë për të sqaruar shkaqet dhe aspektet e tjera të krimit. Edhe pse që të dyja merren me krimin, kriminologjia ndryshon nga e drejta penale në atë që kjo e fundit fokusohet në komponentët e sistemit juridik përfshirë këtu policinë, gjyqet dhe sistemin korrektues. Ato ndryshojnë dhe ne aspektin funksional se e drejta penale veç përcaktimeve ligjore dhe funksiononit shtetëror, është shume me e përqendruar për mundësit qe interpretohen dhe përcaktohen nga sociologjia dhe pamundësive ligjore, për trajtimin e problemeve ligjore qe hasen ne praktik nga kjo shkencë

Në gjuhët tjera[redaktoni]