cingërimë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Cingërimë

I f.sh. -

  1. ftohtë i madh e i thatë, acar; ngrica e dimrit. Cingërimë e madhe (e hidhur). Cingërima e dimrit. Ditë me cingërimë. Në mes të cingërimës.
  2. vet. sh. Dridhje e trupit nga të ftohtët, mornica. Me shkojnë cingërima.


II f.sh. -

  1. Zë i hollë, i zgjatur dhe si i çjerrë; të qarët e një kafshe, kuitje, pingërimë.. Cingërima e qenit. Cingërima e gjinkallave.
  2. Zhurmë e lehtë, e hollë që bëjnë sendet kur përplasen pak, tringëllimë.
  3. Tingull i hollë e i zgjatur, që na ushton në veshë, kumbim që ndiejmë në veshë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0