Jump to content

bursë

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Bursë

I f.sh. - Shumë e caktuar të hollash, që shteti ose një kooperativë i jep çdo muaj një nxënësi a një studenti për të kryer studimet në një shkollë. Burse e plotë. Gjysmë burse. Student (nxënës) me burse. Me bursën e kooperativës. Marr bursë. I dhanë bursë.

II f.sh. -

  1. Institucion financier e tregtar në vendet kapitaliste, ku kapitalistët ndjekin kursin e monedhave të arit, të aksioneve e të letrave të tjera me vlerë, luajnë me to dhe bëjnë marrëveshje financiare e tregtare për të nxjerrë fitime në kurriz të masave punonjëse dhe të njëri-tjetrit; ndërtesa e këtij institucioni. Bursa financiare. Bursa tregtare. Bursa e mallrave. Veprimet e bursës. Kursi i bursës. Ulja (rënia) e vlerave në bursë. Buletini i bursës. Luan në bursë.
  2. Institucion ndërmjetësues në vendet kapitaliste, që shërben për t'u gjetur krahë pune sipërmarrësve; ndërtesa e këtij institucioni. Bursa e punës.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0