ar

Nga Wiktionary

Ar - m.

I -

  1. kim. Metal i rrallë e i çmuar, me ngjyrë të verdhë, që është i butë e punohet mirë dhe që përdoret për të bërë sende zbukurimi, monedha etj. ose si masë e vlerave; flori (simboli Au). Ar i pastër (i kulluar). Shufër ari. Monedhë ari. Medalje (unazë, kupë... ) ari. Fill ari. Minierë ari. Ngjyrë ari. I larë me ar.
  2. Fill i praruar, që përdoret për qëndisje; bised. veshje e qëndisur me këtë fill. Jelek ari. Qëndis me ar. I veshur në ar.
  3. përd. mb. Në ngjyrë të verdhë të ndritshme, i artë. Flokë ari. Ngjyej në ar.
  • Ari i bardhë pambuku. Ari i gjelbër drurët e pyllit si lëndë e vlefshme për ndërtim e për orendi. Ari i zi nafta ose qymyrguri. Fjalë ari fjalë të vërteta e me vlerë, fjalë me vend; fjalë e urtë. I ra ari në ujë u zemërua, i mbeti hatëri.

II -

  • m.sh. - Njësi matjeje e sipërfaqes së tokës, e barabartë me 100 metra katrorë (shkurt. a). Një ar tokë. [1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Simbolet[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - 1. gold
Gjermanisht - 1. Gold
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht - goud
Islandishte -
Italisht -
Suedisht - guld
Portugalisht - 1. ouro :2. are
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht - золото
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elekronik shpjegues FESH 1.0