balast

Nga Wiktionary

Balast m. -

  1. Ngarkesë e rëndë (zhavorr, rërë, ujë etj.), e cila vihet në fund të anijeve që këto të zhyten në ujë aq sa duhet ose ndër aerostate që të rregullohet lartësia e ngjitjes së tyre. Vunë (ngarkuan) balastin. Heq (shkarkoj, hedh) balastin.
  2. hek. Zhavorr, i cili hidhet nën traversa, që ato të mos lëvizin dhe që pesha të shpërndahet njësoj. Shtruan balastin.
  3. fig. Pesha e tepërt, ngarkesë e panevojshme; diçka që rëndon kot, barrë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Anglisht - ballast
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht
Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0