Jump to content

asht

Nga Wiktionary

Asht

I m.sh. -

  1. shih eshtër,~ra 1. Ashti i krahut (i këmbës). Lugë ashti. Pa iu pjekur ashti pa iu forcuar kocka, në moshë të njomë. Asht e lëkurë kockë e lëkurë, shumë i dobët. (Deri) në asht deri në kockë, shumë thellë.
  2. krahin. Kopsë e vogël prej kocke.
  • I ka shkuar (i ka vajtur) thika në asht (në kockë) shih te thikë,~a.

II m.sh.bot. - Bimë barishtore njëvjeçare e livadheve, me gjethe të vogla e të rralla në trajtë vezake, me lule ngjyrëvjollcë dhe me kërcell të degëzuar, që kur këputet lëshon një lëng të bardhë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

proto-indo-europian -> *os- //Sanskrit -> asthi //Hitit -> hashtai- //Greqisht -> osteon

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhët tjera[redaktoni]


Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0