artileri

Nga Wiktionary

Artileri f.usht. -

  1. përmb. Tërësia e armatimeve luftarake, që përbëhet nga armë zjarri të rënda (si topat, obusët, mortajat etj.), të cilat kanë kalibër me të madh se pushka e mitralozi; tërësia e këtyre armëve që ka një ushtri ose një njësi. Artileria e lehtë (e rëndë). Artileria kundërajrore (bregdetare, kundërtanke). Artileria reaktive. Qitje artilerie. Zjarri i artilerisë. Përgatitje artilerie goditje me artileri para sulmit. Zbulim artilerie. Qëlloj (godit, rrah) me artileri.
  2. Lloj trupash ushtarake të pajisura me armë zjarri të rënda (si topa, obusë, mortaja etj.). Arma e artilerisë. Repart artilerie. Oficer artilerie. Dita e artilerisë.
  3. Dega që studion armët e rënda të zjarrit, ndërtimin dhe përdorimin e tyre luftarak. Teksti i artilerisë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - artillery
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Austrishte
Rumanisht

Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0