alkin

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

Alkinët janë të përbëra prej C dhe prej H. Alkinët janë hidrokarbure të pangopura , të cilat kanë karakteristike lidhjen trefishe C≡C dhe formulë të përgjithshme CnH₂n-₂ dhe për radikalet e tij CnH₂n-₃. Përfaqësuesit e alkanëve gjinden te disa produkteve si vaji dhe lëngu i bimëve të larta etj.

Shqiptimi[redaktoni]

Të gjitha alkinet marrin prapashtesa IN dhe duke ja shtuar emrave të numrave greko-latin psh : etin , propin , pentin etj. Kurse për radikalet prapashtesë INIL psh : etinil , propinil , pentinil etj .

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Shiko edhe[redaktoni]

[në wikipedia]


Referencat[redaktoni]