Jump to content

alfa

Nga Wiktionary

Alfa f.palak. -

  1. spec. Emri i shkronjës së parë të alfabetit grek; përdoret si simbol (a) në matematikë, në astronomi e në fizikë për të shënuar të parin kënd; të parin yll a të parën pikë, një lloj rrezesh e grimcash etj. në vargun e emërtimit të tyre. Rrezet alfa. fiz. Thërrmija (grimca) alfa. fiz. Këndi alfa. mat.
  2. si em. f. alfë ~a. fig. libr. Fillimi i diçkaje, gjëja e parë që duhet bërë, pika nga duhet nisur; a-ja, abëcëja.
  • Alfa dhe omega fillimi dhe fundi i diçkaje; gjëja kryesore, themelore. Nga alfa tek omega nga fillimi deri në fund, nga a-ja te zh-ja.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - alpha
Gjermanisht
Frëngjisht - alpha
Polonisht - alfa
Japonisht
Hollandisht
Italisht - alfa
Suedisht
Portugalisht - alfa
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0