Argjentina

Nga Wiktionary
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Argjentina - shtet në Amerikën jugore dhe kufizohet nga Kili, Bolivia, Paraguai, Brazili, Uruguai dhe ka dalje në Oqeanin Atlantik.[1]

                   ARGJENTINA

Argjentina ne lindje ka kufi ujor, ndersa ne veri, verilindje dhe perendim kufi tokesor. Relievi i argjentines cilesohet me disa teresi te medha natyrore. Ne pjesen veriore shtrihet fusha e Gran-Qakos ne pjsen qendrore shtrihet Pampa, ne pjesen jugore rrafshnalta e Patagonise dhe ne pjesen perendimore ngriten malet parakoldilere (Andet). Ne veri perkahtesisht ne fushen e Gran Qakos klima eshte tropikale: ne rajonin e fushes se La Plates sobtropikale: ndersa ne rrafshnalten e Patagonise klima eshte e mesme kontinentale. Pjesa veriore cilesohet me shtrirjen e savaneve, pjesa qendrore me shtrirjen e stepave, ndersa pjesa jugore me bimesi te varfer barishtore. Lumi me i madh eshte La Plata. Lumi La Plata eshte i lundrueshem. Popullsia e Argjentines e ka origjinen evropiane. Te paret qe erdhen ne Argjentine janë spanjollet ndersa me voneedhe italianet, ruset, gjermanet, francezet etj. Origjina e popullsis se argjentines eshte kryesisht spanjolle dhe italiane. Per nga numri i popullsisajo ze vendin e trete no bote pas Brazilit dhe Kolumbis. Argjentina kufizohet me Kilin ne perendim, ne lindje me Brazilin, Uruguajin, dhe Oqeanin Atlantik, ne veri me Bolivin ndersa ne verilindje me Paraguajin.

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Kurdisht - Arjentîna
Anglisht - Argentina
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte
Galicishte : Arxentina

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

 1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0