Jump to content

femër

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Femër f. sh. -

  1. Njeri me veti anatomike e fiziologjike të tilla, që i japin mundësi të bëjë fëmijë dhe që ka tipare të dallueshme nga mashkulli; grua a vajzë; kund. mashkull. Femra shqiptare. Femër e bukur. Zë femre. Organizmi i femrës. Skuadra e femrave. Për femra.
  2. Qenie që pjell të vegjël ose bën vezë; kund. mashkull. Femra e çakallit (e rrëqebullit). Femra e bilbilit (e fazanit). Femra e qefullit (e krapit).
  3. bot. Vezorja e lules.
  4. tek. Pjesa e futur a e thelluar e një mjeti, e një mekanizmi, ose e diçkaje tjetër, në të cilën hyn a mbërthehet pjesa tjetër; kund. mashkull. Femra e mbërtheckës. Femra e karrocës. Femër e mashkull.
  5. përd. mb. I gjinisë femërore, femëror. Kafshë femër. Viç femër. Peshk femër. Lule femër.
  6. përd. mb. Që është e futur a e thelluar dhe hyn a mbërthehet në të pjesa tjetër. Kopsë (mbërtheckë) femër.
  • Gur femër gur që mund të çahet e të bëhet rrasa. E ka mendjen femër është i zgjuar, i pjell mendja, krijon.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Simbolet[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - female
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë


Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0