bolshevik

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Bolshevik

I m.sh. -

  1. Anëtar i partisë bolshevike të themeluar nga V.I. Lenini dhe të udhëhequr më pas nga J.V. Stalini (në fillim anëtar i shumicës revolucionare në Partinë Punëtore Socialdemokrate Ruse, që u formua nën udhëheqjen e V.I. Leninit në luftë me pakicën oportuniste menshevike). Partia e bolshevikëve.
  2. Pasues i bolshevizmit, marksist i vendosur, komunist revolucionar (në kundërvënie me oportunistët dhe me revizionistët e ndryshëm). Bolshevik i vërtetë.


II mb. -

  1. Që ka të bëjë me bolshevizmin, që lidhet me bolshevizmin; që u përket bolshevikëve, i bolshevikëve. Parti bolshevike.
  2. Që është veti e bolshevikëve, që shquhet për qëndrimin parimor marksist-leninist, që vepron si revolucionar i vendosur. Qëndrim bolshevik. Kritikë (autokritikë) bolshevike.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - bolshevist
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0