atomik

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Atomik mb. -

  1. Që i përket atomit, i atomit; që është veti e atomit. Pesha atomike. Masa atomike. Numri atomik. Energjia atomike.
  2. Që vihet në veprim me energjinë e çliruar nga zbërthimi i atomit ose që shfrytëzon këtë energji; që lidhet me përdorimin dhe me shfrytëzimin e energjisë bërthamore. Central atomik. Reaktor atomik. Nëndetëse atomike. Industria atomike. Armë (bombë) atomike. Shpërthim atomik. Kërpudhë atomike lëmshi i zjarrtë që ngrihet si kërpudhë nga shpërthim i një bombe bërthamore.
  3. Që ka të bëjë me armët me forcë të madhe shpërthyese, të cilat shfrytëzojnë energjinë bërthamore të atomit; që zotëron ose që përdor këto armë. Bazë atomike. Luftë atomike. Sulm atomik. Rrezik (shantazh) atomik.

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Anglisht -atomic
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht
Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0