aldeid

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

aldeid

  1. Adeidet janë pjesë e derivateve karbonike së bashku me derivatet e tjera si ketonet , esteret etj.Adeidet në natyrë i gjejmë në forma të ndryshme psh . gjatë djgies të drurëve gjethrënës përveç CO2 lirohet edhe aldeit, gjithashtu mund ta gjejmë edhe në formë alkooli.Aldeidet kanë formula kimike : H-CHO , R-CHO , Ar-CHO .

Shqiptimi[redaktoni]

Aldeidet marrin prapashtesat e tyre AL , DIAL dhe TRIAL në bazë të grupeve adeidike CHO .

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Referencat[redaktoni]