aksiomë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Aksiomë f.sh. -

  1. Parim ose përgjithësim i nxjerrë nga përvoja, që nuk ka nevojë për vërtetim që merret si gjë e ditur dhe si pikënisje në një arsyetim ose në një shkencë për ndërtimin dhe argumentimin e parimeve të tjera. Aksiomë matematike. Aksiomat e gjeometrisë. E marr (e pranoj) si aksiomë.
  2. Një e vërtetë e qartë, e padiskutueshme, e pranuar prej të gjithëve. Kjo është një aksiomë.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Prononcimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë rrjedhëse[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - axiom
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Norvegjishte e re
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht

Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Serbo-kroatishte
Austrishte

Rumanisht
Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0