Vera

Nga Wiktionary

I Vera/verë

f.sh. -

  1. Stina e dytë dhe më e ngrohtë e vitit, që vjen pas pranverës (në gjysmërruzullin verior fillon më 21 qershor e mbaron më shtator). Verë e nxehtë (me shi). Verë për verë në çdo verë. Stina e verës. Vapa (thatësira) e verës. Ethet e verës. mjek. Barku i verës. mjek. Rroba vere. Pushimet e verës. Iku vera e filloi vjeshta.
  2. Tërësia e muajve të ngrohtë të vitit, behar. Verë e dimër. Dita e verës dita e parë e marsit. Doli dimri e erdhi vera.


II Vera/verë

f. -

  1. Pije alkoolike që nxirret zakonisht nga tharbëtimi i mushtit të rrushit; një sasi e kësaj pijeje sa nxë një gotë. Verë e ëmbël. Verë e kuqe (e bardhë). Verë e vjetër (e re). Verë e gazuar. Verë e hapur verë fuçie që shitet me litra, jo në shishe të mbyllura. Gotë vere. Një gotë verë. Shishe me verë. Fabrika (kantina) e verës. Industria e verës. Rrush për verë. Pi verë. Pres verën holloj verën. Prodhon verë. U deh me verë.
  2. Pije e tillë, që del nga tharbëtimi i disa pemëve dhe që ka një shije të veçantë. Verë molle.
  3. vet. sh. ~ëra,~ërat. Lloje të ndryshme të kësaj pijeje. Verëra mjekësore. Konkursi i verërave.

III Vera - përdoret si emër pesonal për gjinin femrore.

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht stina Vera:summer n, sh. summers shqiptimi: ʌmə(r)
Gjermanisht stina Vera: der Sommer m, sh. die Sommer , shqiptimi: [ˈzɔmɐ]
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtëShpjegim
Shpjegim
Kjo është një faqe kthjelluese. Në qoftë se erdhët këtu duke ndjekur një lidhje nga një artikull tjetër, mund të ktheheni mbrapa dhe të rregulloni lidhjen që të tregojë artikullin e duhur.

.