çimento

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

  1. ndërt. Lëndë në trajtë pluhuri të përhimë, që përgatitet duke përzier e duke pjekur gurë gëlqerorë me deltinë dhe që kur njomet me ujë, bëhet e fortë si gur; copë a shtresë prej kësaj lënde të ngurtësuar. Çimento e bardhë. Pllakë çimentoje. Shtylla (tuba, blloqe) çimentoje. Shtresë çimentoje. Thes çimentoje. Lëng (ujë, qumësht) çimentoje. Llaç me çimento. Fabrika e çimentos. I hedh çimento. Shtroj me çimento. Mbush (lyej, vesh) me çimento.
  2. fig. Diçka që shërben për të lidhur fort, për të bashkuar në mënyrë të qëndrueshme pjesët e tjera.
  3. anat. Shtresa e fortë prej kocke, që vesh rrënjën dhe qafën e dhëmbit.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0