Jump to content

binjak

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Binjak

I m.kryes.sh. -

  1. Secili nga dy fëmijët që lindin njëkohësisht nga e njëjta mëmë. Lindi binjakë. Janë binjakë.
  2. fig. Send që i ngjan shumë një tjetri dhe që është i lidhur ngushtë me të.


II mb. -

  1. Që ka lindur njëkohësisht me një tjetër nga e njëjta mëmë. Motra binjake. Vëllezër binjakë. Qengja binjakë.
  2. Që përbëhet prej dy pjesësh të njëjta, dyshe; që ka dy pjesë të lidhura a të ngjitura bashkë ose të rritura bashkë. Qershi (arrë, kumbull) binjake. Lisa binjakë. Çukë binjake. Qime binjake. Gishta binjakë dy gishta të ngjitur bashkë. Enë binjake.
  3. fig. Që është shumë i ngjashëm me një tjetër, që është pothuajse njësoj si një tjetër.
  4. si em. ~, ~U m. sh. ~Ë, ~ËT. Kalli misri, që përbëhet nga katër a pesë kallinj të vegjël të ngjitur së bashku; vëllezër.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - twin
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0