bërthamë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Bërthamë f.sh. -

  1. Pjesa e fortë e frytit të disa pemëve (si pjeshka, kumbulla, qershia, ulliri etj.), që e ka lëvozhgën të drunjëzuar, që ka brenda një thelb dhe që mbështillet nga një pjesë e trashë tuli. Bërthamë e veçuar (e ngjitur). Bërthamë pjeshke (kajsie, kumbulle, qershie, ulliri). Pemë me bërthamë. I heq bërthamën. Qëroj bërthamat.
  2. spec Pjesa e brendshme qendrore e një sendi; pjesa kryesore, nga e cila zhvillohet më tej vetë sendi; pjesa rreth së cilës organizohen elementet e tjera të një të tëre. Bërthama e Tokës. gjeol. Bërthama e kometës. astr. pjesa e ngjeshur dhe më e ndritshme e një komete. Bërthama e atomit pjesa qendrore e atomit me ngarkesë pozitive, që përbëhet nga protonet e neutronet dhe që zë pothuaj gjithë masën e atomit. Bërthama e qelizës. biol. pjesa më e rëndësishme e çdo qelize, që ka trajtën e një trupi të vogël, të ndarë me një cipë nga protoplazma. Bërthama e molekulës. kim. grup i qëndrueshëm atomesh në një molekulë, që përcakton karakteristikat e saj. Bërthama e një shtrese. gjeol. Bërthama e fjalisë. gjuh. Digë me bërthamë argjili.
  3. fig.' pjesa kryesore dhe më e rëndësishme, nga e cila zhvillohet diçka. Bërthama fillestare. Bërthamë racore. bujq. grup bagëtish të një race të mirë, që mbahen për të shtuar tufat. Bërthama e një qyteti. Bërthama e industrisë.
  4. fig. Grup i vogël e i qëndrueshëm njerëzish, që përbën pjesën kryesore e më të rëndësishme të një kolektivi, të një shtrese, të një mase etj. Bërthamë revolucionare. Bërthamë drejtuese. Bërthamë shkencore (teknike). Bërthama e klasës punëtore. Bërthama e pushtetit. Bërthamë prej pesë vetash.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]


Anglisht - seed, core
Gjermanisht
Frëngjisht
Polonisht
Japonisht
Hollandisht
Italisht
Suedisht
Portugalisht
Spanisht
Kroatisht
Arabisht
Greqisht
Boshnjakisht
Persisht


Rusisht
Kinezisht
Finlandishte
Norvegjisht
Esperanto
Danisht
Sllovakisht
Hebraisht
Çekisht
Hungarisht
Luksemburgisht
Maqedonisht
Latinisht
Letonisht
Rumanisht


Katalanisht
Serbisht
Sllovenisht
Indonezisht
Bullgarisht
Turqisht
Ukrainisht
Lituanisht
Koreanisht
Bjellorusisht
Irlandisht
Estonisht
Venecianisht
Interlingua
Anglishte e thjeshtë

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0