çliruar

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Shqip[redaktoni]

Mbiemër[redaktoni]

  1. Që ka fituar lirinë pas dëbimit të pushtuesve ose pas përmbysjes së klasave shtypëse, që ka hequr zgjedhën e robërisë; kund. i pushtuar; i robëruar. Vend i çliruar. Krahinat e çliruara. Popull (komb) i çliruar. Qytetet dhe fshatrat e çliruara.
  2. Që ka hequr nga shpatullat diçka e cila e rëndonte, që ka shpëtua nga një barrë a nga diçka e padëshirueshme, i lehtësuar. Merrte frymë i çliruar. Ndihej i çliruar.
  3. Që është zbërthyer a zgjidhur dhe është bërë më i lirë, që nuk është më i shtrënguar fort. Rrip i çliruar. Vidhë e çliruar.
  4. fiz., kim. Që ka dalë jashtë nga përbërja e një trupi a e një organizmi gjatë një procesi. Hidrogjen i çliruar. Lëndë e çliruar. Energji e çliruar.
  5. fin. Që ka mbetur i lirë për t'u përdorur për diçka tjetër. Mjetet e çliruara.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0