çetele

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

  1. Shkop ose cope druri e lëmuar, që përdorej si mjet për të mbajtur llogaritë midis blerësit e shitësit, duke e ndarë në dy pjesë të njëjta, në të cilat gdhendeshin dhëmbëza për numërim; rabush. Dhëmbëzat e çeteles. I mbanin (i shënonin) në çetele. I numëronte në çetele. I kishte në çetele.
  2. Shkop ose copë druri e hollë, që ndahej në dy pjesë, nga të cilat njëra i vihej një plaçke ose një sendi për të mos e ngatërruar me të tjerat dhe tjetrën e mbante pronari. I vinin çetele gunës në dërstilë. Puq çetelet.
  3. Dhëmbëz ose qukë që shënohet në një send. I bëj çetele.
  • E vë në çetele e mbaj shënim, e shënoj për të mos e harruar a për ta mbajtur parasysh. Janë puthitur çetelja me çetelen keq. janë bashkuar dy njerëz të njëjtë, janë si njëri tjetri, ka gjetur tenxherja kapakun.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Sinonime[redaktoni]

Antonime[redaktoni]

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

Në gjuhë tjera[redaktoni]

Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0