Jump to content

Wiktionary:Tutorial (Lidhje të ngjashme)

Nga Wiktionary
Faqja kryesore   Redaktimi   Formatimi   Lidhjet tek WikiFjalori   Lidhje të ngjashme   Lidhje të jashtme   Faqet e diskutimit   Mbajeni mend   Regjistrimi   Hapësira e përdoruesit   Përmbyllja   Livadhi    

Faqe të ngjashme

WikiFjalori është për definicione të fjalorit (bashkë me disa shtesa që zakonisht gjinden nëpër fjalor).

Përmbledhjet enciklopedike duhet të krijohen tek Wikipedia projekti si motër i WikiFjalorit.

Burimi origjinal, si nga një libër nga një domain publik që ju dëshironi ta postoni për ta bërë atë më të arritshëm, duhet të krijohet tek WikiBurime një tjetër projekt si motër i WikiFjalorit.

Citatet duhet të krijohen tek WikiCitate

Për listën e të gjitha projekteve të ngjashme, shikoni këtu: Lista e të gjitha projekteve

Lidhja me faqe të ngjashme

Lidhja me artikujt e ngjashëm në projekte të tjera si motër të Fondacionit Wikimedia bëhet njejtë sikur kur bëjmë një lidhje tek WikiFjalori me shtesën duke i shtuar titullit një kod shkronjë të shoqëruar me dy pika (:), që është i caktuar për secilin projekt.

Sa për ilustrim, kodi për Wikipedia është w; për ta lidhur tek artikulli enciklopedik ’’Prishtina’’ ju duhet to shkruani [[w:Prishtina]]. Tek artikulli juaj do të shfaqet si w:Prishtina – ju mund ta fshihni ''w'' duke përdorur lojën nga faqja e mëparshme, p.sh. kur shkruan [[w:Prishtina|Prishtina]] kjo të çon tek artikulli në Wikipedia, por duket kështu Prishtina.

Projektet e tjera Wikimedia kanë shkurtesa të njejta:

  • Për tu lidhur me WikiCitate, përdorni shtesën q:, si [[q:Kosova|Kosova]], dhe do të duket kështu Kosova
  • Për tu lidhur me WikiLibra, përdorni shtesën b: si [[b:Kurani|Kurani]], dhe do të duket kështu Kurani
  • Për tu lidhur me WikiCommons, përdorni shtesën Image:, si [[Image:File:DSC01852.JPG|thumb|Skenderbeu]], dhe do të duket kështu:
    Skeda:DSC01852.JPG
    Skenderbeu

Lidhjet në mes serverëve

Ju po e shikoni këtë artikull në verzionin shqip të Wiktionary (WikiFjalorit), por ka edhe redaktime tek WikiFjalorë me artikuj në shumë gjuhë. Nuk mund të jetë artikulli i njejtë për arë në gjuhën shqipe dhe atë angleze; ku do t’ju çoj kjo? Çfarë ngarkese te tepërt do të ketë në server me 10.117 artikuj dhe përkthimi i këtyre artikujve në 20 gjuhë të tjera?

Për këtë arsye, gjuhët janë të ndara në serverë të ndryshëm. Për tu lidhur nga WikiFjalori shqip me artikullin në anglisht arë ju duhet të shënoni [[:en:arë]] (me dy pika përpara, përndryshe kjo vetëm krijon një lidhje në hapsirën në krye dhe fund të faqes). Kjo do të duket kështu en:arë.

Në mënyrë te ngjashme krijon edhe lidhje nga një WikiFjalor në gjuhë të huaj për artikullin arë në gjuhën shqipe, e atje duhet të shkruani [[sq:arë]] (sq:arë).

Faqet Meta

Është një faqe kryesore që shërben si vend i përbashkët për të koordinaur mbarëvajtjen e të gjitha faqeve, Meta-Wikimedia. Faqja Meta dhe WikiFjalori mund të lidhen në mënyrë të njejtë:

  • Ju mund të bëni lidhje me Meta duke shkruar [[m:Wiktionary Help]] (m:Wiktionary Help).
  • Ju mund të bëni lidhje me Wikitionary në anglisht nga Meta duke shkruar diçka si [[wiktionary:arë]]. Për tu lidhur me një projekt në gjuhë tjetër atëherë (p.sh., në shqip), ju mund të shkruani kështu [[wiktionary:sq:arë]].

Provë

Provo! Ja ku është livadhi i kesaj faqe.

Vazhdoni me tutorial.