xhufkor

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Rrenje boshtore dhe xhufkore.

Rrenja eshte nje nga organet kryesore te bimes. Zakonisht, rrenjet gjenden nen toke dhe zene nje hapesire po aq te madhe, sa edhe pjesa tjeter e bimes. Kemi 2 lloje rrenjësh: Boshtore dhe Xhufkore.* Disa bime kane nje rrenje kryesore me te zhvilluar se te tjerat, nga e cila dalin rrenje anesore me te vogla. Kjo lloj rrenje quhet rrenje boshtore. Bime te tjera kane me shume se nje rrenje kryesore. Keto quhen rrenje xhufkore.Kemi edhe lloje te tjera renjesh por kryesoret jane boshtore dhe xhufkore.Por me kalimin e kohes keto rrenje mund te transportohen edhe ne rrenje te perkohshme te cilat zhvillohen nga kercelli ose gjethet.Shpesh behen pjese zhvillimit te bimes p.sh.,si te luleshtrydhja etj.Keto rrenje zvarriten dhe sherbejne si mbeshtetje per bimet.