xhamtë

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

XHAMTË mb.

  • 1. Që është prej xhami, i qelqtë. Enë e xhamtë. Sy i xhamtë.
  • 2. Që ka faqe të veshura a të mbuluara me xham, që është bërë me xhama të venë. Dollap i xhamtë. Detyrë e xhamtë. Vitrinë e xhamtë.
  • 3. spec. Që është i ngurtë dhe i thyeshëm si xham, që i ngjan xhamit. Lëndë e xhamtë. Në gjendje të xhamtë.
  • 4. fig. Që është i shkëlqyeshëm dhe i pastër, i kthjellët, i tejdukshëm si xham. Qiell i xhamtë.
  • 5. fig. Që është i ngrirë e i pajetë i ftohtë, i akullt. Sy të xhamtë. Vështrim i xhamtë.