folje

Nga Wiktionary
(Përcjellë nga verb)
Shko tek: lundrim, kërko
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

folje f.sh.gjuh.

  1. Pjesë e ligjëratës, që shënon një veprim a gjendje dhe që ndryshon sipas mënyrës, kohës, vetës e numrit.
    Folje të rregullta (të parregullta). Folje veprore (pësore, vetvetore, pavetore). Folje ndihmëse. Folje kalimtare (jokalimtare). Mënyrat (kohët, vetat, trajtat) e foljes. Zgjedhimet e foljeve.[1]

Etimologjia[redaktoni]

Shqiptimi[redaktoni]

Me shqiptimin percaktohet menyra me te cilen fjala e shkruar lexohet, megjithese ne gjuhen shqipe kemi shume pak shembuj ku gjuha e shkruar ndryshon nga ajo e lexuara nje nga ato shembuj eshte fjala karige e cila shqiptohet karike.

Sinonime[redaktoni]

Me sinonim percaktojme fjalet e ndryshme te cilat na japin te njetin rezultat ne kuptim. P.sh vajta, sinonimi shkova.

Antonime[redaktoni]

Me antonime percaktohet e kunderta e asja te ciles shprehim p.sh. kam, andonimia s'kam. i trash, i holl, i gjat, i shkurt, i bardh. i zi etj.................

Fjalë të prejardhura[redaktoni]

jane ato fjale qe perbehen nga fjala rrenje+parashtesë/prapash tese ose te dyja bashke

Në gjuhë tjera[redaktoni]
Referencat[redaktoni]

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0