utopi

Nga Wiktionary

UTOPI f.

  • 1. Përfytyrim ideal i shoqërisë njerëzore ose i një rendi shoqëror të përsosur pa shfrytëzim dhe pa luftë klasash; ëndërrim i parealizueshëm, ëndërr, fantazi. Është (mbetet) utopi. E quan utopi. Ra në utopi.
  • 2. let. Vepër në të cilën shkrimtari paraqet si diçka të vërtetë një ëndërr ose një përfytyrim për një vend me rend shoqëror ideal.
  • 3. shih UTOPIZ/ËM,~MI 1. Utopia borgjeze. Utopia liberale.