tribun

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

TRIBUN m.

  • 1. lart. Veprimtar i shquar shoqëror, që me fjalime të zjarrta e me shkrime të fuqishme mbron të drejtat e popullit, lufton për një çështje të madhe. Tribun i vegjëlisë. Tribun i revolucionit.
  • 2. hist. Titull që mbanin disa funksionarë zyrtarë me detyra të ndryshme civile ushtarake në Romën e lashtë. Tribun i plebenjve mbrojtës i të drejtave të plebenjve, të cilët shtypeshin nga patriotët dhe nga konsujt. Tribun ushtarak.