tambur

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

Tamburi eshte nje instrument muzikor dhe ben pjese ne grupin e membranofoneve.Ai eshte i perber nga trupi apo kasa cilindrike prej druri ose metali,memembrane prej lekure te tendosur ne te dyja anet,qe goditen me dy shkopinj.Ekzistojne shume lloje tamburesh ne forma e permasa te ndryshme.[redaktoni]

TAMBUR m.

  • 1. Daulle e vogël në trajtën e një kutie të rrumbullakët, sipër e poshtë me lëkurë të hollë e të tendosur mirë, së cilës i bien me shkopinj; daulle. Në ritmin e tambureve. U binin tambureve.
  • 2. spec. Vegël a pjesë makinash të ndryshme, në trajtë të një cilindri dhe brenda zakonisht e zbrazët, që kryen një punë të caktuar. Tamburi i madh (i vogël). Tamburi i çikrikut. Tambur automjetesh. Tambur me tel (me kabllo). Mbështillet në tambur.
  • 3. arkit. Pjesa e sipërme e një ndërtese, me trajtë cilindrike ose shumëkëndëshe, mbi të cilin ngrihet a mbështetet kubeja. Tamburi i kishës.

[1]

  1. Tamburi