socializëm

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search
Wikipedia ka një artikull për fjalën:

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

socializëm m.

  1. Rend shoqëror që vendoset pas përmbysjes së borgjezisë e të klasave të tjera shfrytëzuese me anë të revolucionit proletar, që mbështetet në diktaturën e proletariatit, që ka si bazë të marrëdhënieve në prodhim pronën shoqërore mbi mjetet e prodhimit dhe që zhduk shfrytëzimin e njeriut nga njeriu, duke zbatuar parimin «nga secili sipas aftësive, secilit sipas punës»; faza e parë e komunizmit. Fitorja e socializmit. Ndërtimi i socializmit. Baza materialo-teknike e socializmit. Ndërtimi i bazave të socializmit. Ligjet ekonomike të socializmit. Ecim në rrugën e socializmit.
  2. Teoria për zhdukjen e kapitalizmit dhe për ndërtimin e shoqërisë socialiste. Socializmi utopik (parashkencor, paramarksist). Socializmi shkencor. Shndërrimi i socializmit nga utopia në shkencë.