sahan

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

SAHAN m.

  • Enë gjelle prej bakri si pjatë e thellë, çanak, misur; sasia e gjellës që nxë kjo enë. Sahan bakri. Sahan i kallajisur. Një sahan me gjellë. E shtiu në sahan. Lau sahanët. Hëngri një sahan plot.
  • Lëpin sahanët (çanakët) e dikujt keq. shih te LËPIJ. I ka sahanët pa kapak shih te KAPAK,~U.

"Sahan" "Sahani" "Sahoni" është dhe rrjedh nga shqipja e vjetër dhe ka domethënie Pellazgo-iliro-Shqiptare. Sahani është mjet,qe përdoret ne kuzhinë siç e quajmë neve shqiptaret sahan, sahon dhe disa dijetar duke dëshiruar ta hupin kuptimin e kësaj fjale 100% shqiptare përdorin apo na sjellin fjalë si "çanak, pjate etj... Pra vete fjala "sa han" ka dhe tingëllon e kuptohet ne shqip. Sa hani ju drek, sa han ti përshesh, një sahan etj

Ne kuptimin negative: ndoshta keni dëgjuar ndonjëherë sahan lëpirës.