rul

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

RUL m. tek.

  • 1. Pjesë a vegël prej druri, metali etj. në trajtë cilindri, që vihet në një mekanizëm dhe që rrotullohet ose që rrëshqet sipas punës që kryen. Rul metalik (druri). Rul shpimi. Rul makine. Ruli i bojës. shtypshkr. Rrotulla e rulit. Lëvizja e rulit. Rrotullimi i rulit.
  • 2. Cilindër i madh dhe i rëndë që shërben për të sheshuar rrugët, për të ngjeshur tokën a për të thërrmuar plisat. Rul dore. Sheshoj (ngjesh) me rul.
  • 3. Fletë e mbështjellë disa herë si gyp. Rul letre. E bëj rul.