rekord

Nga Wiktionary

REKORD m.

  • 1. sport. Treguesi më i lartë që arrihet në një lloj gare sportive dhe që i kapërcen gjithë të mëparshmit. Rekord i ri (i mëparshëm). Rekord kombëtar (botëror, olimpik). Rekord zyrtar. Rekord absolut. Rekordi i atletikës (i notit, i shpejtësisë...). Mbajtës i rekordit. Vendos (thyej, ngre, përmirësoj) rekordin. Thyej të gjitha rekordet.
  • 2. Arritja më e lartë në prodhimin e diçkaje. Rekordi i prodhimit të grurit (i të korrave). Mban rekordin.
  • 3. përd. mb. Më i madhi ose më i larti që është arritur ndonjëherë në një fushë, shumë i madh, shumë i lartë. Shifër (numër) rekord. Prodhim (të korra) rekord. Rendiment rekord. Shpejtësi rekord. Në një kohë (afat) rekord në një periudhë shumë të shkurtër.