Jump to content

proletariat

Nga Wiktionary

PROLETARIAT m.

Klasa më revolucionare në shoqërinë borgjeze, që përbëhet nga proletarët, që shfrytëzohet e shtypet egërsisht nga kapitalistët dhe që ka për mision historik të përmbysë me revolucion rendin borgjez e të ndërtojë shoqërinë e re pa klasa e pa shfrytëzim të njeriut nga njeriu nën udhëheqjen e partisë së vet; klasa e proletarëve. Proletariati industrial (bujqësor). Proletariati shqiptar para Çlirimit. Proletariati botëror (ndërkombëtar). Partia e proletariatit. Diktatura e proletariatit. Botëkuptimi i proletariatit. Hegjemonia e proletariatit. Roli udhëheqës i proletariatit në revolucionin e sotëm botëror. Misioni historik i proletariatit si varrmihës i kapitalizmit. Varfërimi absolut i proletariatit. ek. Varfërimi relativ i proletariatit. ek.