pjeshkë

Nga Wiktionary

Shqip[redaktoni]

Emër[redaktoni]

pjeshkë f.

  1. Dru frutor, me degë të hapura, me gjethe të zgjatura, të dhëmbëzuara e pa bisht, me lule ngjyrë trëndafili, që bën kokrra të mëdha, të rrumbullakëta, mishtake, me lëkurë të butë e të mbuluar me push të imët dhe me një bërthamë në mes; kokrra e kësaj peme, që, kur piqet, merr ngjyrë të verdhë si në të kuqe e ka shumë lëng. Pjeshkë çahje (shklese) lloj pjeshke, së cilës i hiqet lehtë bërthama. Pjeshkë mishje lloj pjeshke, së cilës i ndahet me vështirësi bërthama nga tuli. Lulet e pjeshkës. Bërthamë pjeshke. Ngjyrë pjeshke ngjyrë e verdhë në të kuqe. Reçel (komposto) pjeshkësh. Krimbi i pjeshkës. zool. Vemja e pjeshkës. zool. Morri i pjeshkës. zool. Çeli pjeshka.