ngjalë

Nga Wiktionary

NGJALË f.

  • 1. zool. Peshk që rron në det dhe në ujëra të ëmbla, me trup të gjatë e të hollë si të gjarprit, pa luspa e me mish të shijshëm. Ngjalë lumi (liqeni). Ngjalë deti. Ngjalë balçe ngjalë që rron në llumishtat. Me trup si ngjalë me trup të hollë e të shkathët; meshollë.
  • 2. fig. keq. Njeri dredharak, që di t'u bëjë bisht e t'u shpëtojë gjendjeve të vështira.
  • Shket (rrëshqet) si ngjalë u bën bisht e u shpëton me dredhi gjendjeve të vështira. Përzihet si bolla me ngjalën shih te BOLL/Ë,~A.