makara

Nga Wiktionary

MAKARA f.

  • 1. fiz. Mekanizëm i thjeshtë, që shërben për të lehtësuar ngritjen e peshave të rënda dhe që përbëhet prej një rrote të vogël me ulluk, nëpër të cilin kalon një zinxhir, rrip a litar. Makara e ngulur (e lëvizshme, e palëvizshme). Makara prej metali (prej druri). Boshti i makarasë. Ngre me makara.
  • 2. Rrotkë penjsh; masur.