mërzi

Nga Wiktionary
Jump to navigation Jump to search

MËRZI f.

  • 1. Humbja e durimit dhe lodhja shpirtërore që ndiejmë kur jemi pa punë e s'dimë ç'të bëjmë, kur presim shumë, kur dëgjojmë a shohim të njëjtat gjëra etj.; shqetësim e bezdi që na sjell një njeri i padëshirueshëm, diçka e pakëndshme ose që përsëritet vazhdimisht e s'na tërheq më etj. Mërzi e madhe. Ndiej mërzi. I hoqi (i largoi) mërzinë. Rri me mërzi rri i mërzitur. I hipi mërzia u mërzit. I shkaktoi mërzi e mërziti.
  • 2. Mungesë dëshire, përtesë; bezdi. E ka me mërzi një punë e bën me përtesë, e bën pa qejf, ia përton.